Almanya da Popüler Meslekler

Almanya’da Popüler Meslekler Ve Maaş Standartları

Almanya’da popüler meslekler ve maaş standartları hakkında bahsedeceğiz. yüksek maaş ve iyi çalışma şartları sebebiyle son zamanlarda yurt dışından çok fazla insanın Almanya’ya giderek kendi iş branşında bir işte çalışarak para kazanma çabası içerisinde. Özellikle Türkiye’deki kur artışı ve aşırı pahalılıktan dolayı birçok kişi farklı yollarla yurt dışına gitme orada iş bulup çalışma hayali kuruyor. Yurt dışında çalışma dediğimizde ülkemizde direkt aklımıza gelen ülke şartları ile bize en uygun ve en rahat gidebileceğimiz ülke Almanya geliyor.

Özellikle yetersiz eleman sebebiyle hemen hemen her dönem ilan veren Almanya birçok ülkeden yetkinliğine göre eleman almaktadır. Dolayısıyla bu doğrultuda birçok aracı firma da Almanya’ya gidip çalışabilmek isteyenlere belli miktarlarda ücret karşılığında yardımcı olmaktadır. Hemen hemen her sene Türkiye’den birçok endüstriyel personel istihdam eden Almanya özellikle arayışları olan meslek kollarını beyan ederek ilanlar veriyor.

Almanya’da En Yüksek Maaşları Alan Sektörler

Almanya’da ağırlıkla otomotiv sektörü boy göstermekte haliyle bu sektörde belirli branşlarda personel alımları da sık sık yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Almanya’da alınabilecek en yüksek maaş skalasının başında satış ve pazarlama, sağlık, hukuk ve bilişim sektörleri gelmektedir.

Almanya’da Maaş Ortalamaları

Almanya’da devlet maaşlarına oranla özel sektör maaşları %5 – 6 daha fazla olduğu görülmektedir. Almanya’da asgari ücret 2’100 Euro alınan ortalama alınan ücret 2’300 Euro’dur. Almanya’da günlük asgari ücret 2022 tarihi itibariyle 215 Eurodur. Bir çocuk bakıcısı, bulaşıkçı veya depo sorumlusu olarak Almanya’da çalıştığınızda alacağınız ücret ortalama 2100 Euro – 3200 Euro arasında olur. Almanya’da bir avukat 3000 Euro – 6500 Euro arasında ücret almaktadır.

Yapacağınız iş, çalışacağınız sektör ve çalışacağınız şehirlere göre maaşlar her zaman farklılık gösterir. Almanya genelde sanayi sektöründen ve sağlık sektöründen sürekli personel alımları sağlarken bir hasta bakıcısı veya tamirci olarak ortalama 2500 Euro -6500 Euro arasında maaş alabilir. Sigorta, danışmanlık, İT, Telekom, ulaşım, tasarım, mühendislik, avukatlık, mimarlık gibi sektörlerde de ortalama aylık maaş 3000 Euro – 8000 Euro arasında değişkenlik gösterir.

Almanya’da İş Arama

Almanya’da üniversite okuyarak mezun olduktan sonra da iyi bir ücret alarak çalışabilirsiniz. Almanya’da iş ilanları için Türkiye’de olduğu gibi bir çok iş arama platformları mevcuttur. Farklı bir ülkede okuyup mezun olduysanız Almanya’da iş arayıp çalışmak için diplomanızı ve mesleğinizi sorgulatıp karşılığının Almanya’da mesleki karşılığının olup olmadığını sorgulatmak gerekiyor. Sonrasında temel olarak ilk aşamada güzel bir öz geçmiş ve işe başvuru ön yazısı hazırlamanız gereklidir. Ayrıca gönüllü iş projesi ile de Almanya’ya gidebilirsiniz. Almanya’ya çalışmak için gidebilmeniz için birçok danışmanlık firması hizmet vermektedir. Pasaportunuz varsa vizeye başvurup Almanya’ya giderek orada kendinize uygun bir iş arayıp bulabilirsiniz.

Ancak işe koyulmadan önce iş planınızı tam anlamıyla planlayıp en ince ayrıntısına kadar düşünmeniz ve alternatif seçeneklerle planınızı garantilemeniz gerekir. İş için Almanya’ya gittiğinizde konaklama, yeme- içme gibi temel ihtiyaçlardan gitmeniz gereken resmi kuruluş ve makamlar almanız gereken izinler araştırılmalıdır. Her ihtimale karşı orada başınıza gelebilecek olumsuz olayları düşünerek temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek tutarda mümkünse daha fazla miktarda yanınıza para almanız gerekir.

Almanya’da çalışmak için sadece İngilizce bilmeniz yeterli olmayabilir. Almanca temel seviye dil eğitimi alarak Almanya’ya gittiğinizde yaşayacağınız iletişim sorunlarını en aza indirebilirsiniz. İnternet ortamında ücretsiz olarak hizmet veren birçok dil eğitimi platformu ve programı mevcuttur. Almanya’ya çalışmak için başvurduğunuzda vize işlemleri en az 2 – 3 ay süreceği için bu süreye uygun plan ve programınızı yapmanız gerekir.

Almanya’da Şirket Kurma

Almanya’da şirket kurma için oturum izninin olmasına ihtiyaç yoktur. Şirket açmayı planlıyorsanız kesinlikle iş planlaması ve araştırmasını enine boyuna iyice düşünüp araştırıp sonra işe koyulmanızı öneririz. Sadece şirket açılışı yapılmamakla birlikte bir çok resmi makama şirketinizi kayıt ettirmeniz beyan vermeniz gerekecek. Ayrıca yanınızda çalıştıracağınız personelleri de resmi makamlara kayıt ve gerekli izinlerinin alınması aşamasında beyan etmeniz gerekecek. Açılacak olan şirketin Genel müdürlüğünü yapacak kişinin oturma izni ve çalışma iznine ihtiyaç olacaktır.

Eğer Almanya’da şirket kurma planınız varsa öncelikle hangi işi yapacaksanız ona karar verip bu iş ile alakalı piyasa araştırması dikkatlice yapmanız gerekir. Serbest meslek çalışma vizesine başvurmanız gerekir. Almanya bu vizeyi 3 yıl süreyle verecektir. İş planı olumlu olduğu takdirde bu süre uzatılabilecektir. Bu vizeyi Ülkenizdeki size en yakın alman konsolosluğundan başvurarak alabilirsiniz. Vize işlemleri genelde dört ay kadar bir süre içerisinde çıkıyor.

Almanya’da iş kuracak girişimcilere danışmanlık vermekte olan ekibimiz ile Almanya’da şirket kurulumu sürecinde her türlü desteği alabileceksiniz.

Kuracağınız işle alakalı sermaye ayırmanız gerekecektir. İş kurmada en önemli aşamalardan birisi olan sermayenin en az yüzde yirmisini ortaya koymanız gerekecektir. Bankalardaki kredi limitinizin artmasına ve ilerleyen süreçlerde kredi başvurusu için size büyük fayda sağlayacağını unutmayın. Sonraki aşamada firmanızı Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da birçok resmi kuruluşa kaydettirmeniz gerekecek.

Öncelikle Ticaret ofisine şirketinizi kayıt ettirmeniz gerekir. Almanya’nın resmi sitelerinden olan Gründer platform sitesinden açılan şirketi kayıt ettirmeniz gerekecek resmi makamları öğrenebilirsiniz. Yeni kurduğunuz şirkette çalıştırdığınız personelleri de iş ajansına bildirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda çalıştırdığınız personeller ile ilgili çeşitli izinler de almanız gerekecek. Bu gerekli izinleri zanaatkarlar odasından ya da sanayi veya ticaret odasından öğrenebilirsiniz. Bu saydığım aşamaların hepsini karşıladığınız takdirde Almanya’da girişimci olarak şirket açılışı yapıp orada şirketinizi aktif olarak işletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir