Orta Avrupa ülkesi olan Almanya 1 ve 2. Dünya savaşlarının yıkımlarını yaşamış ve kısa sürede ekonomik kalkınmasını gerçekleştirerek, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almıştır. Türkiye ile dostane ilişkileri sürdürülebilen ülkeler arasındadır. Almanya Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üyesidir. İşsizliğin az olması ve insan gücüne ihtiyaç duymasından dolayı ABD’den sonra en fazla göç alan ülkedir. Ülkede en fazla Türk göçmen bulunur, bunu sırayla Polanya ve İtalya izler. Almanya’da ki göçmenler, ülkenin iş gücünün yaklaşık yarısını oluşturur.
Almanya Eğitim Düzeyi En Yüksek Ülkeler Arasındadır
Almanya’da 25-65 yaş aralığında nüfusun % 86’sı lise ve dengi okul mezunudur. Almanya’nın da üyesi bulunduğu AB ülkelerinin aynı yaş aralığında, lise ve dengi okul mezunu toplam nüfusun yaklaşık %75’ini oluşturur. Üniversitelerde lisans eğitimi almak isteyen vatandaşlarını da destekler. 2014 yılında devlet üniversitelerinde alınan öğrenci harçları kaldırılmıştır. Devlet Üniversitelerinde lisans eğitimi görecek olan göçmenler ve öğrenim görmek amacı ile devlet üniversitelerine kabul edilen yabancı uyruklu öğrenciler de bu haklardan yararlanır. Herhangi bir ücret talep edilmez.
Almanya Nüfusu Hızla Yaşlanıyor?
Ekonomiye bağlı olarak, yaşam standartları yüksek olan ülke, nüfusu hızla yaşlanan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alır. Ülkede emekli vatandaşların yaşam standartları oldukça yüksektir. Ortalama yaşam süresi 80’in üzerindedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 26’sı 60 yaşının üzerindedir.
Almanya Dünyanın En Büyük Otomobil Üreticileri Arasındadır
Almanya büyük otomobil firmalarının sahibidir. Mercedes, BMW, Volkswagen, Audi başlıca Almanya tarafından üretilen otomobillerdir. Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde Alman markası otomobiller kullanılmaktadır. 2016 yılı verilerine göre dünyada en çok satılan otomobil, Volkswagen’in Golf modelidir. Almanya 2016 verilerine göre 6 milyondan fazla otomobil satışı gerçekleştirmiştir.
Avrupa’nın En Yoğun İki Havalimanına Sahiptir
Frankfurt Havalimanı ve Münih’de bulunan Franz Josef Strauss uluslararası havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanları olup, her ikisi de Almanya’da bulunur. Münih Havalimanı, dünya üzerinde 248 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir.
Venedik’ten Daha Fazla Köprüye Sahiptir
Ülkenin başkenti olan Berlin, su kanalları ve köprüleri ile ünlü Venedik şehri ve su kanalları ünlü İtalya’da bulunan köprülerden daha fazla köprüye sahiptir. Berlin’i su kanalları ile gezmek mümkün. 180 km su yollarına sahiptir. Paris, New York ve Londra’dan sonra en kozmopolit yapıya sahip şehirdir.
Almanya Mucit Ülkesidir
Almanya’da birçok mucit yaşamış ve hayatı kolaylaştıran birçok aracın gelişmesine katkıda bulunmuştur. Alman mucitler tarafından geliştirilen araçlardan bazıları;
- İlk prefabrik evler Almanya’da üretilmiştir.
- Aspirine ilk defa Almanya’da üretilmiştir.
- Müzik dosyalarını sıkıştırarak, taşınabilir halen getiren Alman mucit Kalheinz Brandenburg’dur.
- Fransızlar’ın sıklıkla kullandığı akordeon ve ağız armonikası ilk defa, Alman mucit Christian Friedrich Ludwig tarafından icat edilmiştir.
- Ofis gereçleri arasında yer alan delgeç Matthias Theel tarafından icat edilmiştir.
- İlk benzinli araç Alman Karl Benz tarafından bulunmuştur.
- Röntgen cihazı Alman fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen tıp dünyasına kazandırılmıştır.
Bunlardan başka, aspirin, bisiklet, kontak lens, faks makinesi, cep saati, bilgisayar, LCD ekran gibi daha birçok icat, Alman mucitler tarafından bulunmuştur.
Dünyanın En Yüksek Katedrali Almanya’da Bulunur
Ülkede bulunan Ulm Katedrali, dünyanın en büyük katedrali olma özelliğine sahiptir. 1377 yılında yapımı tamamlanan kilisenin yüksekliği 161 metredir. Kilisenin kulesine 768 basamakla çıkılır. Gotik tarzda yapılan Köln Katedrali 147 metre yüksekliğindedir. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Yaz Saati Uygulamasını İlk Kullanan Ülkedir
Gün ışığından daha fazla istifade etmek için ilk defa Benjamin Franklin tarafından 1916 yılında hayata geçirilmiştir. Mart ayının son Pazar günü başlayan yaz saati uygulaması, Ekim ayının son Pazar gününe kadar sürer. Yaz saati uygulaması 70 ülke tarafından kullanılmaktadır.
Dünyanın Önde Gelen Kitap Yayıncısıdır
Dünyada basılan kitapların yaklaşık %20 bu ülke tarafından basılmaktadır. Ünlü Frankfurt Kitap Fuarı, dünyanın en büyük kitap fuarı olma özelliğine sahip olup, 500 yıldır faaliyet gösterir. 1663 yılında ilk basımı gerçekleştirilen Erbauliche Monaths Unterredungen, dünyanın ilk dergisi olma özelliği taşır.
Bol Nobel Ödüllü Ülkedir
Fizik, kimya, barış ve edebiyat alanlarında toplam 102 Nobel Ödülü sahibidir. Ülkenin Nobel Ödülü sahibi olması tesadüf değildir. Eğitim standardının yüksek olmasının bunda büyük payı vardır. Göttingen şehrinde bulunan Georg-August Üniversitesi, 1734 yılından beri faaliyet gösterir. Üniversite 45 Nobel Ödül sahibidir.
Almanya’da İş Hayatı Nasıldır?
Ülke dünyanın en büyük ekonomileri arasında 3 sırada yer alır. İşsizlik oranı oldukça düşüktür. 2016 yılında 15-64 yaş aralığında insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, %4,2’sini işsiz olduğu, diğer insanların düzenli bir işe sahip oldukları belirlenmiştir. Bu seviye gelişmiş ülkeler arasında en düşük orana sahiptir. Genellikle erkekler tam zamanlı iş kollarında çalışırken, kadınların çoğunluğu yarı zamanlı iş kollarında çalışmaktadır. Almanya iş hayatını destekleyen politikalar geliştirmiştir.
Almanya’da şirket kurma Alman vatandaşları kadar, dost hane ilişkiler geliştirdiği ülke vatandaşları için de cazip avantajlar sunar KOBİ’ler ekonomide büyük role sahiptir. Yaklaşık 14 milyon işçi KOBİ’lerde çalışmaktadır. KOBİ’ler Alman şirketlerinin yaklaşık %99’unu oluşturur. En fazla Türk göçmeni barındıran Ülke Türk girişimcilerin şirket kurmaları için caziptir. W group GmbH tarafından oluşturulan EBTTE, ülkede şirket kuracak girişimcilerin tedarik işlemlerini, yönetim sistemi oluşturulmasına, şirketin uluslararası network ağı ile gelişmesine katkılar sağlar. Ayrıca teknolojik projeler kapsamında Türk firmaları için Avrupa ve Türkiye arasında transferin yapılanmasına katkıda bulunur.
Almanya’da Şirket Nasıl Kurulur?
Almanya’da şirket kurmak güçlü ekonomisi, teknolojik alt yapısı nedeniyle, Türk girişimciler tarafından caziptir. Almanya’da şirket kurmak için öncelikle hukuki prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Şirket unvanı, şirketin faaliyet alanı, öz sermaye miktarı öncelikle yerine getirilmesi gerekir. Bunların yerine getirilmesinde Alman hukukuna uyumlu olması esastır. EBTTE aracılığı ile şirket kurulum süreci kolaylıkla yerine getirilmektedir.
İşlemler sırasında noter işlemleri, vergi sicil kaydı, şirketin tescillenmesi EBTTE tarafından kolayca yerine getirilmektedir. Ayrıca kurulan şirketin uluslararası ticaret ağına dahil edilmesinde, şirketlerin hedeflerinin belirlenmesinde de EBTTE girişimcilerin yanında olacaktır. Yabancı yatırımcıların kurmuş olduğu, Alman şirketleri de ticari kredi ve devlet desteğinden faydalanabilmektedir.
Almanya birçok alanda girişimlere destek amacı ile finans sağlar. Avrupa Ülkeleri ve dünyanın birçok ülkesi ile ticari anlaşmaları bulunmaktadır. Şirket kuracak girişimciler bu avantajlardan faydalanmaktadır. Ayrıcı ulaşım ağının gelişmiş olması, ürün transferinde kolaylıklar sağlar. Ülke yaşam standartları gelişmiş ülkeler arasında ilk sıralarda yer alır.
Şirket kuracak girişimciler, Almanya’da oturum izni alabilmektedir. Bu sayede refah yaşam tarzını benimserler. Türkiye’nin dostane ilişkilerini geliştirdiği ülke, Türk girişimcilerin şirket kurmalarında, herhangi bir hukuki engel göstermez. Almanya’da şirket kuran girişimciler, dünya üzerinde en fazla rağbet gören, Alman patentinin avantajlarından faydalanarak, kısa sürede uluslararası tanınır firma haline gelir ürettikleri ürünlerin, Alman hukukuna göre patent işlemlerini EBTTE ile kolayca yerine getirebilmektedir.